Obitelj Tartaglia

 

Rodoslovlje

 

 

Porijeklo prezimena

Ova obitelj se izvorno zvala Jakovlić i prvi put je zapisana 1434. godine za Marina Jakovlića, suca i sindika - zastupnika. Nadimak koji će kasnije postati prezime, prvi put se javlja 1437. godine, a nosi ga Marinov sin Petar Tartalić. Godine 1473. otac mu Marin, kao pokojni 1478. godine, zapisan je kao Tartalić. Nije moguće sa sigurnošću tvrditi na kojeg mucavca u obitelji, Andrija, ( tartagliare = mucati, tepati) ovaj nadimak čuvajući uspomenu, preuzima u prezime. Neko vrijeme, početkom XVI. stoljeća prezime se piše ili samo Jakovlić ili Jakovlić –Tartaglia. Kasnije sve prelazi u Tartaglia (Giustinianov popis iz 1553.)

 

Postojbina obitelji i njen rodonačelnik

Uvažena i stara splitska obitelj koja je dala niz poznatih i vrlo uvaženih osoba po zaslugama u javnim, političkim, vojnim, kulturnim i crkvenim poslovima.

 

Obitelj pripada praplemstvu čiji je rodonačelnik plemić Andrija Mihacije spomenut kao sudac prilikom sklapanja mira između Splita i Trogira 1239. godine. Naslov Conte Veneto obitelji je dodjelio mletački dužd 1444. godine.

 

 


Kvintiljan Tartaglia (1884-1968) bio je general žandarmerije
Završio je vojnu akademiju za plemiće (Maria Teresianen Shule) u Bečkom Novom mjestu.

 


Pečatnjak iz 1785. god. i tabakera s grbom i pečatnjak

 

Marino (Zagreb 03-08-1894 – 21-04-1984) je istaknuti hrvatski slikar, od 1931. profesor Akademije, a od 1947. je član HAZU (JAZU). Nakon završetka gimnazije u Splitu 1908. godine upisuje Građevnu školu gdje mu predaju značajni slikari onog doba. Odlazi u Italiju gdje se usavršava u dvije institucije. Učestvuje 1918. godine na prvoj izložbi s talijanskim avangardistima. Tijekom dvadesetih godina djeluje u Splitu, Beču i Beogradu. Od početka tridesetih godina vezan je uz Zagreb, ali izlaže u Splitu, Veneciji, Parizu, Zagrebu te u mnogim mjestima bivše države. Osim što se bavio slikarstvom i pedagoškim radom radio je na keramicii i ilustracijama.

 

Gvido (1899 - 1984) je poznati pisac i pjesnik. Iako po struci pravnik, najviše se bavio pjesništvom i to poglavito za djecu. Bio je vrlo plodan, a najpoznatija je zbirka pjesama «Srmena u gradu ptica». Nositelj je većeg broja nagrada, naročito udruga koje brinu o djeci.


Niša obitelji Tartaglia u Galeriji hrvatskog plemstva