ZBORNIK

Nakon sjednice Velikog plemićkog vijeća 9. travnja 2005. novi Plemićki stol stavio je među svoje prioritetne zadatke, za mandatno razdoblje, izdavanje Zbornika plemićkih obitelji Hrvatskoga plemićkoga zbora.

U skladu s tim, poslan je u svibnju 2005 godine, svim članovima dopis sa zamolbom da napišu prema postavljenim pitanjima opis svoje obitelji. Međutim urednički odbor je do kraja 2005. zaprimio rukopise za samo 20 od 52 obitelji. Uz to rukopisi su bili različitog nivoa obrade. Zbog toga se odbor kolebao oko koncepta kako ujednačiti pristigle materijale U konačnoj odluci puno su pomogli i pojedini autori vrlo korisnim sugestijama.

Kako nije došao odgovor od svih obitelji odlučili smo se da ne radimo Zbornik, već Priloge za zbornik koje ćemo sukcesivno izdavati u svescima. To će biti put k realizaciji Zlatne knjige – Zbornik plemićkih obitelji Hrvatskoga plemićkoga zbora. Tako smo sad četvrtu godinu za redom došli do četvrtog sveska s opisanih 35 obitelji (u međuvremenu se broj obitelji povećao na 60). Ne smijemo biti nezadovoljni ipak je učinjen veliki napredak. To je 450 stranica teksta s brojnim obiteljskim podacima i ilustracijama, neskromno rečeno mnogo više nego u bilo kojem zborniku plemstva u Europi što smo vidjeli, do sada.

I na kraju još jednom pozivamo sve naše članove da učine napor i napišu eseje o svojim obiteljima. S našom generacijom otići će u nepovrat mnogi podaci što smo ih dobili od svojih predaka što usmenom predajom što smo bili svjedokom nekih bitnih često nemilih zbivanja svojih obitelji naročito u turbulentnim godinama ratova. Međutim na osnovu do sada opisanih obitelji možemo tvrditi da su naši pređi znali uvijek biti na pravoj strani za svoju Hrvatsku.

Pomoći ćemo svakome. Nemojte težiti nekom savršenstvu. Neka to bude početak, pa će se kasnije za kompletno izdanje Zlatne knjige svi tekstovi dotjerati.

Moramo nastaviti. Cilj nam je da 2011. budu opisane sve obitelji.

 

Urednik zbornika:

Ivo pl. Durbešić